Het Antwerps liedboek is het oudste en meest omvangrijke gedrukte liedboek uit de Lage Landen. Het werd bijna vijfhonderd jaar geleden uitgegeven door een Antwerpse drukker, Jan Roulans, die 221 liederen had verzameld in de Antwerpse straten. Het Antwerps liedboek bevat een veelheid aan genres, waaronder ballades en liefdesklachten, scabreuze liederen en drinkliederen, mei- en winterliederen. De liederen worden bevolkt door verwarde pelgrims, welbespraakte rederijkers, moeders en dochters, zeelui en zwervers. Ze beschrijven op poëtische, treffende en bij momenten hedendaags aandoende wijze universele thema’s als de liefde, spiritualiteit, klasse, genderrollen en politiek. Ze schetsen een caleidoscopisch beeld van het 16e-eeuwse Antwerpen. The greatest hits - 1544.

Hoe klinkt het Antwerps liedboek vandaag?

Teletext bracht een groep hedendaagse makers, muzikanten, schrijvers, acteurs, spoken word artiesten, stadsbewoners, studenten, jongeren, NT2-cursisten en een netwerk aan partnerorganisaties bij elkaar om op die vraag artistieke antwoorden te formuleren.

Eenendertig herwerkingen werden gecreëerd, elk geïnspireerd op één lied uit het Antwerps liedboek. Er ontsproten nieuwe songs, gedichten, verhalen, beelden. Deze werden met de hand door de auteurs opgetekend en gebundeld in een uniek, ambachtelijk gebonden boek:

Het Nieuw Antwerps Liedboek.

In Het Nieuw Antwerps Liedboek vind je de handgeschreven herwerkingen en de originele 16e-eeuwse liederen waarop ze gebaseerd zijn. Daarnaast laten experts als Dieuwke van der Poel en Samuel Mareel hun licht schijnen op de historische betekenis van de liederen. Hoe moeten we de laat-middeleeuwse teksten lezen? Door wie werden ze mogelijks gezongen? En welke parallellen kunnen we trekken tussen het 16e-eeuwse Antwerpen en de stad vandaag?

Het boek reist in de vorm van een installatie langs musea, bibliotheken en andere ontmoetingsplekken in Vlaanderen en Nederland en is gratis te bezoeken.

Wil je Het Nieuw Antwerps Liedboek thuis? Het is in beperkte oplage beschikbaar.

De artiesten, experts en stadsbewoners die meewerkten aan dit project zijn daarnaast ook te zien op verschillende festivals en evenementen. Zo staat Museumnacht 2024 in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in het teken van dit project en zijn enkele artiesten te gast op de Nacht van de Canon 2024 in de KANTL. Wil je meer weten over het project?  

Wil je meer weten over het project?
Lees hier een interview met de Nottebohmkrant van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.
Beluister hier een interview met Erfgoed Brabant.

foto’s boek: Samuel Pennynck
foto’s installatie: Peter Baetes